Erik van Lier

Erik van Lier (Haarlem, 1945) begon zi9jn professionele carrière op zeventienjarige leeftijd bij The Skymasters. Als afgevaardigde van de NOS speelde hij drie keer in de jazzworkshop van de European Broadcast Company (EBU) in Belgrado, Sarajevo en Pori en eenmaal in het Europese omroepconcours 'Nordring' in Dublin. Op het Loosdrecht Jazzfestival in 1970 nam hij deel aan een 'trombone battle' met Slide Hampton, Ake Persson, Urbie Green, Kai Winding en Frank Rosolino.

In 1974 ontving hij een beurs van de regering om te studeren bij George Roberts, 'Mr. Bass trombone'. Tijdens zijn verblijf in de Verenigde Staten studeerde hij ook bij Paul Faulise, Phil Teele, Alan Raph en Edward Kleinhammer, de bastrombonist van de Chicago Symphony. Edward Kleinhammer raakte zo onder de indruk van Eriks speciale bastrombone (Bes-F-D-B) dat hij er een kopie van liet maken die hij tot het einde van zijn carrière bespeelde.

Erik was bastrombionist bij de legendarische Kenny Clarke-Francy Boland Big Band. Hij speelde ook in de Slide Hampton-Joe Haider Big Band, de Mel Lewis-Joe Haider Big Band en bij Thad Jones' 'A Ball of Fire'. Hij trad samen met zijn broer Bart op in de workshops van de International Trombone Association (I.A) in Nashville (1987), Eton (Engeland) in 1989 en in Utrecht in 2000.

Aan het Conservatorium van Amsterdam doceert Erik bastrombone en leidt hij combo’s, een octet en de twee bigbands. Daarnaast is hij regelmatig gastdocent bij Bujazzo, onder leiding van Peter Herbolzheimer, het  Landes Jugend Jazz Orchester Hessen onder leiding van Wolfgang Diefenbach en de bigband van de universiteit van Graz onder leiding van Sigi Feigl. Hij trad ook op als solist bij de Marinierskapel.

Erik is te horen op opnamen van de Kenny Clarke-Francy Boland Big Band, de Peter Herbolzheimer Big Band en op het speciale koper-album First Brass, M-A music, Hamburg.

Delen