Benjamin Herman

Benjamin Herman kreeg op twaalfjarige leeftijd zijn eerste saxofoon en speelde op zijn dertiende al in het professionele clubcircuit. Rond zijn twintigste trad hij over de hele wereld op met verschillende bands en initieerde hij eigen projecten. Met het baanbrekende New Cool Collective dat hij in de jaren negentig oprichtte, werd hij ook buiten jazzkringen beroemd.

Als tiener maakte hij al naam als solist en inmiddels heeft hij meegewerkt aan meer dan honderd opnamen met uiteenlopende artiesten, van Candy Dulfer tot Misha Mengelberg. Ook heeft Herman als componist carrière gemaakt in binnen- en buitenland, zowel met New Cool Collective als met zijn kleinere bands. Hij is een gerespecteerde vakman wiens spel stevig geworteld is in de jazztraditie. In zijn optredens klinken sterke invloeden door van dance floor jazz, surf en punk, free jazz en traditionele muziek van over de hele wereld, waarmee hij zowel avontuurlijke muziekliefhebbers trekt als doorgewinterde jazzfans. 

Benjamin Herman is vandaag de dag een van Nederlands origineelste en productiefste jazzmusici, waarbij hij het onderzoeken van invloeden die de grenzen van de jazz overstijgen hoog in het vaandel heeft. In 2004 begin hij zijn eigen platenlabel, waarmee hij een lange reeks cd’s en vinyl-opnamen produceerde. Hij heeft getoerd en opnamen gemaakt met onder anderen Paul Weller, Dr. John, Tony Allen, Stan Tracey, Misha Mengelberg, Han Bennink en Peter Maffay, verschillende festivals geprogrammeerd, opgetreden over de hele wereld en talrijke eigen projecten op touw gezet. Hij is bekroond met talloze prijzen, waaronder de prestigieuze VPRO/Boy Edgar Prijs en de prijs voor ‘Best Dressed Man’ van het magazine Esquire.

Delen