Symfonieorkest Conservatorium van Amsterdam

zondag 14 april 2019, 15:00 - 17:00 uur
Muziekgebouw aan 't IJ
Piet Heinkade 1
1019 BR Amsterdam

Richard Strauss is geliefd bij orkestmusici vanwege de flair en veelkleurigheid van zijn muziek. Van de fonkelende opening tot de tedere vioolsolo en het trotse hoornthema trekt Strauss in Don Juan alle registers open om een genuanceerd portret te schetsen van de roemruchte rokkenjager: een hartstochtelijk, maar diep ontevreden figuur. Van geheel andere snit is het pastorale Hoboconcert, waarin Strauss terugkijkt naar de pruikentijd van de rococo.

Strauss was ook een liefhebber van de zangstem. Naast opera’s componeerde hij expressieve liederen, veelal over de liefde, waarin geluk, hoop en dankbaarheid elkaar afwisselen. Dit componistenportret wordt afgesloten met het beeldende, virtuoze orkestwerk Tijl Uilenspiegel, waarin deze legendarische schelm de maatschappij op stelten zet: een traktatie voor het publiek en een dankbare uitdaging voor de topmusici van morgen.

Programma:
Richard Strauss - Don Juan op. 20
Richard Strauss - Hoboconcert
Richard Strauss - Cäcilie en Morgen uit 4 Lieder op. 27
Richard Strauss - Zueignung uit Gedichte aus 'Letzte Blätter' op. 10
Richard Strauss - Wiegenlied uit 5 Lieder op. 41
Richard Strauss - Tijl Uilenspiegels schelmenstreken op. 28

Uitvoerenden:
Symfonieorkest van het Conservatorium van Amsterdam
Andrew Grams - dirigent

Delen