Habsburgse Klassiek - Sweelinck Barokorkest o.l.v. Peter van Heyghen

Lutherse Kerk Den Haag
Lutherse Burgwal 7-9
2513 CB Den Haag

Het Sweelinck Barokorkest speelt deze middag sprankelende symfonieën uit Oostenrijk en Bohemen, geschreven in een periode dat de symfonie nog in de kinderschoenen stond. Onder leiding van Peter van Heyghen trakteert het Sweelinck Barokorkest het publiek op een feest van klanken met opgewonden violen, zangerige fagotten, priemende hobo’s, strelende fluiten, uitbundige hoorns, majestueuze trompetten en enthousiast roffelende pauken.

Op dit moment zijn Haydn en Mozart de meest bekende componisten van de Weense klassieke symfonie. Maar in het uitgestrekte Habsburgse rijk, waarvan Wenen het centrum was, leverden ook andere componisten als Carl Ditters von Dittersdorf en Johann Baptist Vanhal in de 18e eeuw een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de symfonie.

Programma:

Vroeg-klassieke symfonieën uit Oostenrijk en Bohemen:

Johann Baptist Vanhal Symfonie in d
Carl Ditters von Dittersdorf Symfonie in Es
Joseph Haydn Sinfonia in Bes uit de opera Armida
Wolfgang Amadeus Mozart Symfonie nr. 38 in D ‘Praagse’

Toegang: € 15,-

Het Sweelinck Barokorkest is het orkest van de afdeling oude muziek van het Conservatorium van Amsterdam. Het orkest is opgericht door Lucy van Dael en Alfredo Bernardini, maar wordt ook geleid door de andere docenten van de afdeling oude muziek. Voor concerten in binnen- en buitenland studeert Het Sweelinck Barokorkest ieder jaar een aantal programma’s in onder leiding van de internationaal bekende docenten van de oude-muziekafdeling, zoals Alfredo Bernardini, Jed Wentz, Teunis van der Zwart en Menno van Delft. In de afgelopen jaren speelde het Sweelinck Barokorkest werken van o.a. Johann Sebastian Bach, Antonio Vivaldi, Claudio Monteverdi, Joseph Haydn, Arcangelo Corelli, Tomaso Albinoni en Francesco Geminiani. In januari 2014 gaf het orkest een spraakmakend concert met Franse barokmuziek onder leiding van Sigiswald Kuijken. In februari 2016 verleende het SBO zijn medewerking aan een concertreeks met Il Fondamento en de conservatoria van Brussel en Gent.