Veelgestelde vragen
Aanmelding
Voor alle studierichtingen moet het aanmeldformulier met de benodigde documenten en opnames digitaal ingevuld zijn voor de deadline die geldt voor de betreffende studierichting. Klik hier voor de deadlines.
Dat kan. Je moet dan voor beide instrumenten het aanmeldformulier invullen en een praktijktoelatingsexamen doen.
De lessen aan het Conservatorium van Amsterdam worden in het Nederlands of Engels gegeven. Daarom moet elke student aan het Conservatorium van Amsterdam zowel een passieve als een actieve kennis van de Nederlandse of Engelse taal hebben. Studenten die geen Engels (of Nederlands) kunnen spreken en verstaan, kunnen niet tot het Conservatorium van Amsterdam worden toegelaten. Studenten van buiten de Europese Unie hebben een taalcertificaat nodig. Meer informatie.
Nee, er zijn geen deeltijdstudies aan het conservatorium.
Voor opleidingen Klassiek, Jazz & Pop is het verplicht om een opname in te sturen. Kijk bij de toelatingseisen van je hoofdvak (Hoofdvakken Klassiek, hoofdvakken Jazz) voor de specifieke eisen voor de opname.
Voor ODM gelden andere toelatingseisen. Die vind je hier.
Toelating
De toelatingseisen voor de vooropleiding zijn gelijk aan de toelatingseisen voor de bacheloropleiding. De eisen zijn te vinden bij jouw hoofdvak (hoofdvakken Klassiek, hoofdvakken Jazz). Bij de beoordeling wordt rekening gehouden met de wens dat je de vooropleiding wilt gaan doen.
De toelatingseisen voor de Sweelinck Academie, het Junior Jazz College en de Young Pop Academy zijn hier te vinden:
Op deze pagina kun je zien of je een theorietest moet doen.
Kandidaten Klassiek krijgen een begeleider (correpetitor) aangewezen. Op de dag van je toelatingsexamen krijg je de mogelijkheid om met hem/haar je stukken door te nemen.
Voor jazzkandidaten is op de dag van het toelatingsexamen een trio (piano, bas en drums) aanwezig. Je krijgt voor je toelatingsexamen 20 à 30 minuten de tijd om te repeteren.
Popkandidaten dienen altijd hun eigen begeleidingsband mee te brengen of zichzelf te begeleiden.
Kandidaten voor de Young Pop Academy kunnen wel kiezen voor begeleiding vanuit het conservatorium.
Zodra de uitslag bekend is, word je per e-mail op de hoogte gebracht. De datum van bekendmaking verschilt per hoofdvak.
Meteen na het praktijkexamen wordt je uitslag medegedeeld, dit kan zijn: afgewezen of toelaatbaar. Zie volgende vraag voor meer informatie.
Toelaatbaar betekent dat je voor je theorie- en praktijkexamen geslaagd bent en door de toelatingscommissie toelaatbaar wordt geacht om aan het CvA te studeren. Of je definitief wordt toegelaten, is afhankelijk van het aantal beschikbare plaatsen bij jouw hoofdvak. De directie beslist in de tweede helft van juni hoeveel nieuwe studenten er per hoofdvak toegelaten kunnen worden en vervolgens welke studenten er definitief worden toegelaten. De uitslag wordt je dan schriftelijk medegedeeld.
Zodra het besluit van de directie bekend is, word je per e-mail op de hoogte gebracht. De datum van bekendmaking verschilt per hoofdvak.
Wachtlijsten ontstaan als er bij een hoofdvak meer studenten toelaatbaar zijn dan beschikbare studieplaatsen. Op voorhand is dus niet te zeggen voor welke hoofdvakken er een wachtlijst ontstaat.
Ja. Je moet dit wel uiterlijk een week van tevoren doorgeven.
In principe wordt je keus gehonoreerd. Als de desbetreffende docent geen plek meer heeft, word je bij een andere docent ingedeeld.
Kandidaten die nog niet het vereiste niveau hebben, maar wel binnen één, maximaal twee jaar dit niveau kunnen behalen. Of kandidaten die wel het niveau hebben maar nog op de middelbare school zitten.
Studie
Nee. Tijdens individuele lessen wordt er Nederlands of Engels gesproken en het merendeel van de theorievakken wordt ook in het Engels gegeven.
Zie onder Collegegeld. Voor alle vragen betreffende collegegeld kun je contact opnemen met Bureau Inschrijving, Jodenbreestraat 3, telefoonnummer: 020-5277734, csa@ahk.nl.
De kosten van contractonderwijs verschillen per persoon. Het cursusgeld kan pas worden vastgesteld als je weet welke vakken je gaat volgen en hoeveel lesuren je eraan gaat besteden.
Contactpersoon contractonderwijs klassiek: Will Jansen, will.jansen@ahk.nl
Contactpersoon contractonderwijs jazz: Edwin Paarlberg, edwin.paarlberg@ahk.nl
Het rooster wordt uitgereikt op de eerste dag van het nieuwe schooljaar in september. Tijdens de zomervakantie ontvang je al wel informatie van het Servicebureau van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Zorg ervoor dat wij een juist adres van je hebben!
In principe wordt er van je verwacht dat je vijf dagen per week beschikbaar bent om lessen te volgen.
Er zijn inderdaad studenten die een conservatoriumstudie combineren met de universiteit. Maar het blijkt lastig te zijn, omdat je twee voltijdstudies moet combineren. Het gaat vaak mis omdat lessen/colleges op hetzelfde tijdstip plaatsvinden, maar het is ook zwaar om het nodige huiswerk voor beide studies bij te houden. Voor een voltijdstudie staat veertig uur tijdsinvestering per week en die tijd heb je op het conservatorium ook wel nodig. Uiteraard speelt je studiekeus ook een rol; muziekwetenschap heeft bijvoorbeeld veel te maken met een conservatoriumstudie, dan zou je voor sommige vakken vrijstelling kunnen krijgen.
Kortom: het is niet gebruikelijk en ook niet aan te raden om twee studies tegelijkertijd te volgen.
Ja. De lessen van de vooropleiding nemen niet meer dan vier à vijf uur per week in beslag en zijn over het algemeen aan het einde van de dag ingeroosterd. Voor de klassieke vooropleidingstudenten bestaat ook de mogelijkheid de lessen op zaterdag te volgen.
Nee. Klik hier voor meer informatie over studentenhuisvesting.
Nee, dit is niet mogelijk. Alle studies aan het conservatorium starten in september.