Toelatingsexamens
Op deze pagina vind je informatie over de toelatingen van het Conservatorium van Amsterdam.
Bereid je goed voor op de toelatingsexamens, herkansingen zijn niet mogelijk.
De toelating van de afdeling klassiek bestaat uit drie ronden:
- Video-opnamen
- Live auditie op locatie
- Theorietest op locatie (niet van toepassing op masterkandidaten)
Kandidaten wier opnameniveau in de eerste ronde aan de toelatingseisen voldoet, gaan door naar de tweede ronde. Alleen toelaatbare kandidaten uit de tweede ronde doen een theorietoelatingsexamen.
Video-opnamen (in te sturen voor 1 februari 2023)
Kandidaten wordt gevraagd weblinks naar video-opnamen, geüpload op YouTube of Vimeo, in te sturen. De toelatingseisen voor het praktische deel zijn per hoofdvak vastgesteld, kijk in onderstaande tabel bij het hoofdvak van je keuze.
Zorg ervoor dat je video’s vanuit statisch perspectief zijn opgenomen, je handen en je gezicht laten zien en dat elk werk of opus in een afzonderlijke video is opgenomen. Het insturen van bewerkte video-opnamen is niet toegestaan.
De weblinks naar de video-opnamen kun je in het aanmeldingsformulier invullen. De deadline voor het invullen van het aanmeldingsformulier en insturen van de weblinks is 1 februari 2023.
Live auditie (20 maart - 1 april 2023)
Tijdens de auditie wordt de aanleg en geschiktheid voor het hoofdvak getoetst. De kandidaat bereidt een programma van ± 20-30 minuten voor. De toelatingseisen voor het praktische deel zijn per hoofdvak vastgesteld, kijk in onderstaande tabel bij het hoofdvak van je keuze.
Theorietest (20 maart - 31 maart 2023) (niet van toepassing op masterkandidaten)
Het theorietoelatingsexamen wordt live afgenomen. Voor bijna alle kandidaten vindt de theorietest een dag na de live auditie plaats. Dat betekent dat kandidaten tenminste twee dagen in Amsterdam aanwezig moeten zijn. Een precieze dag en tijd staat in de uitnodigingsbrief.
We adviseren het oefenmateriaal dat online staat te gebruiken ter voorbereiding op het examen.
Alleen toelaatbare kandidaten voor de vooropleiding en de bachelorstudie doen het thoerietoelatingsexamen. Masterkandidaten hoeven geen theorietoelatingsexamen te doen.
Tenslotte
Het aanmeldingsformulier vind je hier; de deadline om je aan te melden is 1 februari 2023. Nadat wij je aanmelding hebben verwerkt, ontvang je aanvullende informatie over het aanmeldingsproces.
Mocht je vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op via cva-studadmin@ahk.nl.
Voor alle vakgroepen geldt:
Kandidaten uit non-EU-landen
- pre-selectie d.m.v. (een link naar) een opname in het aanmeldformulier
- het toelatingsexamen vindt online plaats. Zie onder voor meer informatie over het format van het examen.
Kandidaten uit Nederland en de EU
- pre-selectie d.m.v. (een link naar) een opname in het aanmeldformulier
- het toelatingsexamen vindt plaats op het CvA
Bekijk de eisen voor de opleiding Docent Muziek hier
Toelatingsexamen bachelor
Het bachelor-toelatingsexamen bestaat uit twee delen (let op: bij de afdelingen klassiek en oude muziek zijn deze delen gespreid over twee opeenvolgende werkdagen):
1 Een praktisch deel voor alle kandidaten
Hierin wordt de aanleg en geschiktheid voor het hoofdvak getoetst. De kandidaat speelt een van te voren opgegeven programma van ± 20-30 minuten voor aan de commissie. De toelatingseisen voor het praktische deel zijn per hoofdvak vastgesteld, kijk in onderstaande tabel bij het hoofdvak van je keuze.
2 Een theoretisch deel voor de kandidaten vooropleiding en alle bachelorkandidaten
In het theorietoelatingsexamen worden het gehoor, de solfègevaardigheden en de muziektheoretische kennis van de kandidaat getoetst. Het examen bestaat uit een schriftelijk en een mondeling onderdeel.
Het theorie-toelatingsexamen bestaat uit een schriftelijk en een mondeling deel. Meer informatie en oefenmateriaal vind je hier.
Ook kun je de voorbereidende masterclasses aanschaffen op CvA Online.
De theorietoelating wordt geheel online afgenomen en bestaat uit twee delen:
- In deel 1 wordt het muzikale gehoor getoetst. Je hoort korte ritmische, melodische en harmonische fragmenten die je moet identificeren.
- Het tweede deel is Algemene Muziekleer. Daarin word je getoetst op je kennis met betrekking tot de muzikale bouwstenen: toonladders, intervallen, drieklanken, vierklanken, toonsoorten, etc.
De toelatingseisen voor de popafdeling vind je hier.
Criteria
Kandidaten worden tijdens hun toelatingsexamen beoordeeld op: niveau van het repertoire, technische beheersing, artistieke capaciteiten, het ontwikkelingsperspectief en muzikaal voorstellingsvermogen en gehoor. Indien een van deze aspecten als onvoldoende wordt beoordeeld, wordt de kandidaat afgewezen.
N.B. Om een indruk te krijgen van het theoretische examen, kun je de theorietest op deze site bekijken, klik hier.
Kandidaten blaasinstrument wordt aangeraden na te gaan of de studie geen medische problemen oplevert. Van kandidaten zang jazz wordt een kno-verklaring gevraagd waaruit de gezondheidstoestand van de stem en de geschiktheid voor een zangopleiding blijkt.
Uitslag
Direct na afloop van het praktisch gedeelte wordt de uitslag van dit deel van het toelatingsexamen bekendgemaakt. De uitslag kan 'toelaatbaar voor het hoofdvak' dan wel 'afgewezen voor het hoofdvak' zijn. De directie (niet de beoordelingscommissie) beslist over de definitieve plaatsingen. Definitieve plaatsing is, naast de uitslagen van het praktische en theoretische toelatingsexamen (en voor de buitenlandse kandidaten tevens de beheersing van de Engelse taal) afhankelijk van het aantal beschikbare plaatsen per vakgroep. De berichten of de kandidaten wel of niet worden geplaatst, worden zo spoedig mogelijk na de toelatingsexamens verstuurd. De geplaatste kandidaten krijgen in de zomervakantie informatie toegestuurd over de start en introductie van het studiejaar en de betaling van het collegegeld.
Toelatingsexamen master
Het toelatingsexamen voor de masteropleiding bestaat alleen uit een praktisch gedeelte. De toelatingseisen voor het examenprogramma staan per hoofdvak beschreven; klik in onderstaande tabel op het hoofdvak van je keuze.