Fusie Vriendenkransconcours en Het Debuut

Gepubliceerd op

Combinatie wordt uitgebreid ontwikkelingstraject voor jonge musici

Het Vriendenkransconcours en Het Debuut bieden beide al vele jaren een podium aan jong muziektalent en hebben afzonderlijk indrukwekkende lijsten van topmusici voortgebracht. Met ingang van seizoen 2008-2009 worden - onder de voorlopig gecombineerde naam - de krachten gebundeld tot een Tour en Concours van anderhalf jaar, met als doel het meest uitgebreide Nederlandse ontwikkelingstraject voor jonge musici te worden. In oktober 2008 wordt de nieuwe naam bekend gemaakt.

Het Vriendenkransconcours/Het Debuut is een unieke kans voor de meest getalenteerde jonge musici die een carrière in de concertpraktijk ambiëren. De vier finalisten (die zijn overgebleven na de selectierondes) gaan op tournee langs elf van de belangrijkste concertzalen in Nederland. Ter voorbereiding op deze concertpraktijk krijgen zij begeleiding in programmering, podiumpresentatie, PR, marketing en omgaan met de media. Daarnaast krijgt elke kandidaat een studiebeurs t.w.v. ¤ 5.000 voor aanvullende studie en coaching.  Het traject wordt afgesloten met studio-opnamen voor Radio 4 en een grote, rechtstreeks uitgezonden finale in het Concertgebouw te Amsterdam. Uit de vier finalisten wordt een winnaar gekozen die de Vriendenkrans en de Radio 4 Award t.w.v. ¤ 10.000 ontvangt.

Geïnteresseerde musici kunnen zich tot 19 september 2008 inschrijven via www.vriendenkransconcours.nl.

De selectieronden vinden plaats op 23, 24 en 30 oktober 2008. De Tour door Nederland is tussen september 2009 en mei 2010. De finale van het Concours vindt plaats in mei 2010 in het Concertgebouw te Amsterdam. Voor de realisatie wordt samengewerkt door de Vereniging Vrienden van het Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest, de gezamenlijke concertzalen vertegenwoordigd door Vredenburg Utrecht, Radio 4 en de JCP Stichting.

De Vriendenkrans wordt sinds 1949 uitgereikt aan veelbelovend jong muziektalent en is sinds tien jaar het enige concours in Nederland (in de leeftijdsgroep tot en met 27 jaar) dat openstaat voor zowel solisten als kamermuziekensembles en voor alle categorieën muziekinstrumenten (ook zang). Het Vriendenkrans Concours is een activiteit van de Vrienden van het Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest.

Het Debuut is een tour van vier jonge musici/ensembles die studeren aan Nederlandse conservatoria. De geselecteerde deelnemers geven allen een serie concerten in ca. tien concertzalen verspreid over het land. Het Debuut is een initiatief van Ton Hartsuiker, de JCP Stichting en het zalenoverleg van de concertzalen in Nederland en wordt georganiseerd door Vredenburg Utrecht. Aankomend seizoen (2008-2009) vindt Het Debuut nog eenmaal in de oude stijl plaats.

Delen