Koninklijke onderscheiding voor saxofonist en CvA-docent Arno Bornkamp

Gepubliceerd op

Met trots maken we bekend dat saxofonist en CvA-docent Arno Bornkamp op 26 april is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn verdiensten voor het internationale muziekleven en het muziekvakonderwijs. Een prachtige bekroning van een bijna veertig jaar omspannende carrière, waarin hij de muziekwereld keer op keer heeft verrast, en waarin hij talloze studenten op hoog niveau heeft opgeleid en geïnspireerd.

‘Zelfs in tijden waarin cultuur niet 100% vanzelfsprekend meer is, voelt Arno zich geroepen hier nooit aan toe te geven,’ aldus Pierre Volders, studieleider hout-, koper- en directieafdelingen van het Conservatorium van Amsterdam. ‘Hij is altijd op zoek naar nieuwe manieren om anderen te inspireren door te blijven gaan met iets waar uiteindelijk niemand zich voor kan afwenden: het creëren van mooie muziek, het blij maken van mensen, het zoeken naar verbinding. Als je met hem samenwerkt, is dit gevoel er altijd, en dat maakt hem ook tot een grootheid binnen de internationale muziekwereld.’

Arno Bornkamp staat bekend als een veelzijdige en gepassioneerde verhalenverteller op zijn instrument. Hij wordt geroemd om zijn energieke en stijlvolle interpretaties van composities die reiken van het standaard saxofoonrepertoire tot nieuwe, vaak in opdracht gecomponeerde concerten.

Arno studeerde bij Ed Bogaard aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij in 1986 zijn diploma behaalde met de hoogst mogelijk onderscheiding. Ook studeerde hij bij de legendarische Franse saxofonisten Daniël Deffayet en Jean-Marie Londeix. Samen met Johan van der Linden, André Arends en Willem van Merwijk richtte hij in 1982 het baanbrekende Aurelia Saxophone Quartet op, dat tot 2017 actief was. Daarmee maakte hij strijkkwartetliteratuur, zoals werken van  Debussy en Ravel, toegankelijk voor saxofoonkwartet. Tegenwoordig is Arno actief in het Voyager Trio met celliste Pamela Smits en pianist Tobias Borsboom, het Duo Calvadoré met pianist Jan Lust en het Pannonica Saxophone Quartet, dat zich specialiseert in Argentijnse tango. Ook als solist heeft hij over de hele wereld opgetreden. 

Sinds 1995 leidt Arno Bornkamp de saxofoonklas aan het Conservatorium van Amsterdam, een internationale klas van uitzonderlijk hoog niveau. Studenten uit deze klas maken internationaal carrière als musicus en vallen regelmatig in de prijzen bij prestigieuze internationale concoursen, niet alleen als solist, maar ook met de strijkkwartetten ze vaak al tijdens de studie formeren, zoals het MAAT Saxophone Quartet, het Ebonit Saxophone Quartet, het Ardemus Saxophone Quartet en het Dokwerk Saxophone Quartet.

Meer over Arno Bornkamp

Delen