In memoriam Folke Nauta (1973-2023)

Gepubliceerd op

Ons bereikte het verdrietige bericht dat onze oud-student Folke Nauta op 5 augustus jl. op 50-jarige leeftijd is overleden. Folke studeerde piano bij Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam en behaalde in 1997 het diploma Uitvoerend Musicus (de voorloper van de huidige master) met een 10 met onderscheiding. Hij won prijzen op verschillende prestigieuze internationale concoursen en brak door toen hij in 1994 als eerste Nederlander het Scheveningen Internationaal Pianoconcours plus de Nederlandse Persprijs won.

Het was de start van een veelzijdige carrière. Als solist trad Folke op met verschillende orkesten in een repertoire dat zich uitstrekte van de barok tot de hedendaagse muziek. In 1995 bracht hij het aan hem opgedragen Eerste pianoconcert van Willem Jeths in première met het Nederlands Studenten Orkest. Later maakte hij een cd-opname van dit werk met het Noordhollands Philharmonisch Orkest o.l.v. Thierry Fischer. Hij had oog voor onbekend repertoire; zo nam hij bijvoorbeeld met het Orkest van het Oosten o.l.v. Jurjen Hempel de pianoconcerten van de Nederlandse componist Julius Röntgen op.
Als kamermusicus vormde hij duo’s met cellist Jeroen den Herder en violiste Janine Jansen. Ook trad hij op met onder anderen Daniël Wayenberg, Rian de Waal, Rudolf Koelman en het Daniel Kwartet.

Vanwege focale dystonie in zijn rechterhand verlegde hij vanaf 2010 zijn aandacht naar pianowerken voor de linkerhand. Hij verdiepte zich in het repertoire dat tot stand was gekomen door Paul Wittgenstein, de pianist die in de Eerste Wereldoorlog zijn rechterarm had verloren, en maakte zelf bewerkingen van solowerken voor andere instrumenten voor piano-linkerhand. In 2017 en 2021 bracht hij albums uit met werken voor piano-linkerhand.

Wij wensen zijn familie, vrienden en collega's veel sterkte met dit grote verlies. 

Delen