Alumni klassiek

Delta Piano Trio wint eerste prijs Salieri-Zinetti Concorso Internazionale di Musica da Camera

CvA-alumnus Gerard Spronk, viool, heeft met zijn ensemble Delta Piano Trio de eerste prijs gewonnen op het Salieri-Zinetti Concorso Internazionale di Musica da Camera, gehouden van 10-14 september in Verona, Italië. Ook won het trio de speciale prijs ‘Premio Speciale New York Recital Debut', een concert tijdens het New York Chamber Music Festival. Het Delta Piano Trio bestaat naast Gerard Spronk uit celliste Irene Enzlin en pianiste Vera Kooper.

Giovanna Riboli wint derde prijs orgelconcours Agati-Tronci

Organiste Giovanna Riboli heeft op 13 september 2014 tijdens het orgelconcours Agati-Tronci in Pistoia, Italie, de derde prijs gewonnen. Giovanna Riboli studeerde bij Pieter van Dijk aan het Conservatorium van Amsterdam, waar ze in 2012 afstudeerde aan de masteropleiding.

Sarah Jeffery en Felipe Ignacio Noriega op NEU/NOW Festival

Blokfluitiste Sarah Jeffery en componist Felipe Ignacio Noriega treden op op het NEU/NOW Festival, dat van 12 t/m 16 november 2014 gehouden wordt in Glasgow. Zowel Sarah als Felipe studeerden in 2013 af aan de masteropleiding van het Conservatorium van Amsterdam. Samen vormen ze het muziektheaterduo Bo is Burning, en ze spelen hun programma 21st Century Clogs - ‘een muziektheater-drieluik met traditionele Engelse klompendans en live draadloze elektronica om unieke manieren creëert om een boodschap over te brengen’.

Sarah en Felipe legden de basis voor dit programma als onderdeel van hun masteronderzoek en ontwikkelden het sindsdien verder, met tournees en optredens in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Voor dit festival werden ze genomineerd door Michiel Schuijer namens de AHK, en ze zijn trots dat ze een van de slechts vier geselecteerde live-programma’s zijn.

Aspasia Nasopoulou wint eerste prijs categorie ‘Ensemble’ en publieksprijs Keuris Componisten Concours

Componiste Aspasia Nasopoulou heeft op 24 mei 2014 met haar compositie Nanourisma de eerste prijs in de categorie ‘Ensemble’ en de publieksprijs gewonnen op het internationale Keuris Componisten Concours. Nanourisma werd uitgevoerd door pianiste Maika Verhulst, fluitist Egbert-Jan Lauwese en fagottist Helma van de Brink. Aspasia Nasopoulou studeerde in 2005 af aan de compositieafdeling van het Conservatorium van Amsterdam.

Ilonka Kolthof wint derde prijs The 2014 NFA Piccolo Artist Competition

Op 9 augustus 2014 won fluitiste Ilonka Kolthof de derde prijs op het prestigieuze concours The 2014 NFA Piccolo Artist Competition in Chicago. Het is de eerste keer dat een Nederlandse musicus zo’n hoge plaats bereikt in deze wedstrijd. De National Flute Association (NFA) is met ongeveer vijfduizend leden uit meer dan vijftig landen de grootste fluitorganisatie ter wereld. Het concours vond plaats tijdens de '2014 NFA Flute Convention' en speelde zich af in de 'Grand Ballroom' van het historische 'Hilton Chicago' aan Michigan Avenue. De honderd aanmeldingen voor het concours kwamen van over de hele wereld. Ilonka Kolthof studeerde in 2012 af aan de masteropleiding van het Conservatorium van Amsterdam.

Reinhard Siegert en Jenny Thomas winnen STIMU-prijs beste studentenpresentatie

Oud-studenten Reinhard Siegert en Jenny Thomas wonnen in 2014 op het driedaagse STIMU Symposium tijdens het Holland Festival Oude Muziek in Utrecht de STIMU-prijs voor de beste studentenpresentatie. Beiden studeerden in juni 2014 af aan de masteropleiding van het Conservatorium van Amsterdam, waar Reinhard Siegert historische improvisatie studeerde bij Miklós Spanyi en Jenny Thomas basso continuo bij Thérèse de Goede. Onderwerp van het symposium, getiteld Curriculum Matters, was de oude-muziekstudie in heden en verleden. Over dit onderwerp werden presentaties gehouden door wetenschappers uit Oxford, Kopenhagen, Leipzig, de Juiliiard School of Music, Harvard, Princeton, het Royal College of Music in Londen, Basel (SCB), het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en het Conservatorium van Amsterdam.

Eerste prijs voor Gerard Spronk

CvA-alumnus Gerard Spronk, viool, heeft met zijn Delta Pianotrio een eerste prijs gewonnen op de zevende International Stasys Vainiūnas Chamber Ensemble Competition in Vilnius, Litouwen, die plaatsvond van 31 maart t/m 6 april. Ook won het ensemble de speciale prijs voor de beste uitvoering van een werk uit de twintigste eeuw.
Gerard Spronk studeerde aan het CvA bij Vera Beths. In 2013 behaalde hij zijn bachelordiploma.

Dudok Kwartet laureaat op Internationaal strijkkwartet-concours Quatuors à Bordeaux

Het Dudok Kwartet heeft op 12 mei 2013 meerdere prijzen behaald op de zevende editie van het Concours International Quatuors à Bordeaux, dat geldt als een van de meest prestigieuze concoursen voor strijkkwartetten ter wereld. Het kwartet won de speciale prijs 'PRIX des Jeunesses Musicales Deutschland', een Magnum Chateau Cheval-Blanc en de Trophée Jean-François Moueix. De jury prees het Dudok Kwartet om hun spontane en communicatieve manier van spelen. Daarnaast roemden zij met name hun uitvoering van werken van Iannis Xenakis en György Ligeti Judith van Driel, Marleen Wester en David Faber zijn alumni van het CvA.

Abel Paúl en Emre Kaleli genomineerd voor Gaudeamusprijs 2013

Componisten Abel Paúl en Emre Kaleli zijn genomineerd voor de Gaudeamusprijs 2013. Abel Paúl (1984, Spanje) is genomineerd voor zijn werk The end of lines voor twee fluiten, hobo, twee klarinetten, altsaxofoon, percussie, harp, piano, celesta, klavecimbel en cello, en Emre Kaleli (1987, Turkije) voor zijn werk Il voto dell'innocenza voor twee klarinetten (of twee sopraansaxofoons), sine waves, midi-keyboard, piano, percussie, elektrische gitaar,  contrabas (of elektrische bas met e-bow). Beden zijn afgestudeerd aan de masteropleiding compositie van het cvA, Abel in 2009 en in 2012.

Uit meer dan 200 inzendingen uit 29 verschillende landen werden in totaal dertien composities genomineerd. In september 2013 wordt de winnaar bekendgemaakt. Meer over de Gaudeamusprijs 2013.

Dudok kwartet wint tweede prijs in Weimar

Het Dudok Kwartet won in november 2012 de tweede prijs op het 6. Internationaler Joseph Joachim Kammermusikwettbewerb in Weimar. De internationale jury sprak haar bewondering uit voor de perfecte balans tussen hartstochtelijke emotie en professionaliteit die het strijkkwartet bij alle optredens liet horen. Van de 27 deelnemende ensembles, afkomstig van over de hele wereld, bereikten er zes de finale.
Het Dudok Kwartet bestaat uit Judith van Driel, viool; Marleen Wester, viool; Mark Mulder, altviool, en David Faber, cello. Judith, Marleen en David zijn oud-studenten van het CvA.

Meer informatie: http://www.hfm-weimar.de/v1/veranstaltungen/wettbewerbe/kammermusikwettbewerb/2012/seite.php

Kersjesprijs 2012 voor Van Baerle Trio

Het Van Baerle Trio heeft op 3 oktober de Kersjesprijs 2012 gewonnen. Het trio, bestaande uit pianist Hannes Minnaar, cellist Gideon den Herder en violiste Maria Milstein, ontvangt € 50.000,- Alledrie de leden zijn alumni van het CvA.

CvA-alumni spelen op Paleis Soestdijk

Speciaal voor Paleis Soestdijk zijn drie ensembles geselecteerd van jonge talentvolle Nederlandse musici. Stuk voor stuk veelbelovende prijswinnaars, waaronder het succesvolle van Baerle Trio, bestaande uit alumni van het CvA. De instrumenten waarop zij spelen worden hen door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds ter beschikking gesteld.  

Eerste prijs voor Jacopo Brusa

Organist Jacopo Brusa, oud-student van Pieter van Dijk aan het Conservatorium van Amsterdam, heeft de eerste prijs, een geldbedrag van € 1500,-, gewonnen op het achtste Internationale Orgelconcours van Fano Adriano (Italië). De jury bestond uit Matteo Imbruno (organist van de Oude Kerk te Amsterdam), Luc Paganon (organist van de kathedraal van Sens) en Francesco Di Lernia (directeur van het conservatorium van Foggia).

Sax&Stix wint GrachtenfestivalPrijs 2012

Het saxofoon- en slagwerkduo Sax & Stix heeft op 15 augustus 2012 de GrachtenfestivalPrijs 2012 gewonnen. Het duo wint daarmee een optreden in de Hermitage Sint Petersburg en het Grachtenfestival 2013. Ramon Lormans en Eva van Grinsven kregen de prijs uitgereikt door juryvoorzitter Biëlla Luttmer, muziekjournalist bij de Volkskrant. Het is daarmee de vijfde keer dat alumni van het Conservatorium van Amsterdam de GrachtenfestivalPrijs winnen.
De jury, bestaande uit Floris Don (muziekjournalist NRC Handelsblad), Biëlla Luttmer (De Volkskrant) en Frederike Berntsen (Trouw) was unaniem in zijn oordeel: ‘De vonken tussen de twee leden van het duo zijn opmerkelijk en uitzonderlijk. De twee vertellen een echt verhaal met hun muziek,’ aldus Biëlla Luttmer. Eerder won het duo al de jury- en publieksprijs bij het Internationaal Kamermuziekconcours Almere (2007) en de eerste prijs bij het Vriendenkransconcours van het Concertgebouw (2008)

Naast Sax & Stix waren dit jaar genomineerd – vrijwel allemaal ook oud-studenten van het CvA- pianisten Daria van den Bercken en Hannes Minnaar, het Navarra String Quartet (met CvA-alumna Marijke Ploemacher, viool) en het pianoduo Scholtes & Janssens, met oud-CvA-studente Lestari Scholtes.

Eerdere winnaars van de GrachtenfestivalPrijs waren: Ties Mellema (saxofonist, 2007), Lisa Jacobs (viool, 2008), het duo Bosgraaf en Elias (blokfluit en gitaar, 2009), Judith van Wanroij (sopraan, 2010), allen alumni van het CvA, en Karin Strobos (mezzosopraan, 2011).

Andys Skordis wint Toonzettersprijs 2012

Andys Skordis (1983), oud-compositiestudent van het CvA, heeft met zijn werk The deeper you go...the deeper you go...the deeper you go...deeper you go...you go...you? op 23 juni 2012 de Buma Toonzetters Prijs 2012 gewonnen. De internationale vakjury, onder voorzitterschap van dirigent Lucas Vis, kwalificeerde het werk als beste Nederlandse compositie van het vorige seizoen. De prijs bestaat uit een bedrag van € 10.000,-. Enkele citaten uit het juryrapport: ‘De componist maakt op zeer originele wijze gebruik van de lange vorm’, ‘Het is een vakkundig gemaakt werk dat zowel appelleert aan het emotionele als het psychologische aspect’, ‘Een werk met dramatische kwaliteit dat de luisteraar naar binnen trekt, wat ook weerspiegeld wordt in de titel.’
Met The deeper you go...the deeper you go...the deeper you go...deeper you go...you go...you?, dat op 11 juni 2011 tijdens het Composers’ Festival 2011 in Amsterdam zijn première beleefde, studeerde Andys Skordis in 2011 af aan de masteropleiding van het CvA. Het. Tijdens Toonzetters is het stuk uitgevoerd door leden van het Residentie Orkest en VOCAALLAB.

Thomas Beijer wint Publieksprijs Dutch Classical Talent Award

Tijdens de finale van de Dutch Classical Talent Award heeft pianist Thomas Beijer de Publieksprijs gewonnen. Thomas Beijer studeerde in 2011 met de hoogste onderscheiding af aan de masteropleiding van het Conservatorium van Amsterdam.  

 

Daria van den Bercken genomineerd voor Amsterdamprijs

Pianiste Daria van den Bercken is genomineerd voor de prestigieuze Amsterdamprijs 2012, de belangrijkste Amsterdamse prijs voor personen of instanties die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het culturele leven.
Uit meer dan zevenhonderd inzendingen koos de jury negen kandidaten op basis van kwaliteit, innovatie en internationale ambitie. De winnaars worden gepresenteerd op 24 augustus, voorafgaand aan de opening van de Uitmarkt. 

Eerste prijs voor Attila Vadasz

Organist Attila Vadasz, oud-student van Pieter van Dijk, heeft op 13 mei 2012 de eerste prijs gewonnen op het Italiaanse orgelconcours Elvira di Renna.

Marta Liébana geselecteerd voor 17e Santander Internationaal Pianoconcours

Oud-CvA-studente Marta Liébana is een van de twintig geselecteerden die mogen deelnemen aan het 17e Paloma O’Shea Santander Internationaal Pianoconcours in Spanje. Marta studeerde piano in de masteropleiding bij David Kuyken en is nu als correpetitor verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam. De jury koos haar en negentien anderen uit 74 pianisten uit 24 landen die aan de voorselecties in Parijs, New York en Madrid deelnamen.
Het Santander Internationaal Pianoconcours is een van de meest prestigieuze concoursen in de wereld. De zeventiende editie vindt plaats van 25 juli t/m 7 augustus 2012.  

Dudok Kwartet wint Charles Hennen Internationaal Kamermuziekconcours

Het Dudok Kwartet heeft op 15 april 2012 de eerste prijs behaald op het 27e Charles Hennen Internationaal Kamermuziekconcours. De internationale jury koos voor het Dudok Kwartet dankzij hun overtuigende uitvoering van Ligeti's eerste strijkkwartet. Het finaleconcert is opgenomen door Radio 4 en wordt binnenkort uitgezonden in het programma 'Avondconcert' van Omroep MAX.
Het Dudok Kwartet bestaat uit Judith van Driel, viool; Marleen Wester, viool; Mark Mulder, altviool; en David Faber, cello. Judith, Marleen en David zijn alledrie oud-studenten van het CvA.

 

Anna Magdalena Den Herder NJO Young Artist in Residence 2013

Altvioliste Anna Magdalena Den Herder is uitgekozen tot NJO Artist in Residence 2013. Anna Magdalena (1988) studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Marjolein Dispa. In december 2011 slaagde ze cum laude voor haar bachelorexamen. In dat jaar won ze ook het Nationaal Altvioolconcours.
Het NJO (Nederlandse Orkest- en Ensemble Academie) gaat de komende tijd een aantal bijzondere projecten met haar realiseren.  

cd Ralph van Raat 'Best Musical Event of 2011'

De cd met pianomuziek van Arvo Pärt die oud-CvA-student Ralph van Raat opnam in samenwerking met de Radio Kamer Filharmonie, is door de Washington Post uitgeroepen tot 'Best Musical Event of 2011'. In november 2011 kreeg de cd nog een 5/5-score in BBC Music Magazine. 

Marc Sabbah benoemd tot soloaltist Nationaal Orkest van België

Altviolist Marc Sabbah (1988, New York) is benoemd tot soloaltist van het Nationaal Orkest van Belgie. Marc Sabbah, studeerde in 2010 cum laude af aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij les had van Sven Arne Tepl en Nobuko Imai. 

Delen