Alumni jazz

Liya Grigoryan wint met trio tweede prijs Getxo Jazz

Pianiste Liya Grigoryan heeft met haar trio, met Joan Terol Amigo en Marco Zenini, de tweede prijs gewonnen op het concours Getxo Jazz in Spanje. Liya Grigoryan studeerde in 2014 af aan de bacheloropleiding jazz van het Conservatorium van Amsterdam en studeert nu in de masteropleiding.

Pat Cleaver ‘beste solist’ European Jazz Competition

Op de European Jazz Competition won contrabassist Pat Cleaver de prijs voor ‘beste solist’. De jury roemde zijn ‘prachtige geluid, verzorgd spel met een timing die de band deed swingen.’ Pat Cleaver, die in 2012 afstudeerde aan de masteropleiding van het CvA, is bassist van het Loran Witteveen Quartet, waarmee hij deelnam aan de competitie.

Maarten Hogenhuis wint Singer Laren Jazz Award

Saxofonist Maarten Hogenhuis won de Singer Laren Jazz Award. Op 6 september 2014 nam hij de prijs, € 2014,- plus een beeldje van de Larense kunstenaar Ben Hosman, in ontvangst tijdens het Laren Jazz Festival in Singer, waar hij ook optrad met zijn band BRUUT!. Eerder afgelopen zomer won hij op het Jazz in Duketown in Den Bosch al de Conservatorium Talent Award. De jury roemde hem om zijn prachtig gebalanceerde geluid. ‘Bovendien staat hij als instrumentalist boven de materie. Als je hem hoort spelen, heb je het eerste hoofdstuk gelezen van een boek dat nog lang niet af is’, aldus het juryrapport. Hij won een bedrag van € 5.000,- en een optreden op Jazz in Duketown 2015.Maarten studeerde in 2014 af aan de masteropleiding van het Conservatorium van Amsterdam.

Matroesjka wint Publieksprijs Amsterdams Kleinkunst Festival 2014

Het duo Matroesjka heeft met het programma Naar Almere de Publieksprijs op het Amsterdams Kleinkunst Festival gewonnen. De jury noemde Matroesjka ‘een muzikaal duo met veel potentie dat alleen nog maar kan groeien’.

Matroesjka bestaat uit Lisa Loeb en Janneke Rinzema. Ze leerden elkaar kennen op het Conservatorium van Amsterdam, waar ze cum laude afstudeerden in de richting zang jazz. Sinds 2012 vormen zij een duo.

De jury roemde Matroesjka om haar enorme groei en leergierigheid: ‘Ze vraten de zaal op. Een fijn, hilarisch programma. Ze zijn fris en krachtig in hun uitstraling en hun stemmen loepzuiver en fraai passend bij elkaar. Matroesjka is niet nadrukkelijk op zoek naar de lach, maar krijgt die toch met terloopse oneliners en de typetjes die ze spelen. Dit duo kan alleen maar groeien.’

Meer informatie: www.dematroesjkas.nl

Kapok wint European Jazz Competition Award 2013

Trio Kapok van oud-CvA-student Morris Kliphuis, hoorn, heeft tijdens de Jazzdag in Rotterdam de European Jazz Competition Award 2013 gewonnen. Het trio won daarmee een optreden op het komende North Sea Jazz Festival. De internationale jury van jazzproducers en -festivalprogrammeurs was lovend over de band: 'Kapok blinkt uit in originaliteit en inventief samenspel, speelt lekker ongepolijst en spontaan. Met een overdonderend rijke, beeldende set weet Kapok een geweldige spanning op te roepen.'

Tineke Postma in Downbeats Annual Critics Poll

Saxofoniste Tineke Postma's opmars in de Verenigde Staten is niet te stuiten. In de komende Annual Critics Poll van het blad Downbeat staat ze in twee categorieën als Rising Star genoteerd; in de categorie 'altsaxofonist van het jaar' staat ze op plaats tien en in 'sopraansaxofonist van het jaar' staat ze opd e vijfde plaats. In november gaat ze met New Yorkse musici een nieuwe cd opnemen.

 

Franz von Chossy artist-in-residence bij Huis voor Actuele Muziek

Pianist Franz von Chossy is in het seizoen 2013-2014 artist-in-residence bij Lindenberg Huis voor Actuele Muziek. Er staan vier concerten op het programma. Allereerst treedt Franz op 19 oktober op met vibrafonist Pascal Schumacher. Vervolgens begeleidt hij met zijn trio in januari 2014 zangeres Esra Dalfidan, ook afgestudeerd aan het CvA. In februari geeft hij een concert met het wereldmuziek- en improvisatie-ensemble Arifa en het seizoen wordt afgesloten met een concert van het Franz von Chossy Quintet in de bijzondere bezetting van piano, drums, cello, viool en klarinet.

Jazzfest Amsterdam behoort nu al tot de eredivisie van Nederlandse jazzfestivals

Vorig jaar organiseerden FelixSchlarmann en Norbert Kögging, beiden alumni van het Conservatorium van Amsterdam, voor het eerst het Jazzfest Amsterdam. Nu, met de tweede editie die plaatsvond op 10 november 2012, blijkt het festival zich al te kunnen scharen in de eredivisie van de Nederlandse jazzfestivals, aldus online jazzmagazine Jazzenzo.
Geroemd worden de hoge kwaliteit en variëteit: 'Het programma zit vernuftig in elkaar, met uiteenlopende jazzmuziek.' En: 'Jazzfest Amsterdam blijkt een topfestival. Het laat een nieuwe generatie horen hoe opwindend goede jazzmuziek kan zijn.'
Bijna alle optredens werden verzorgd door studenten, alumni en docenten van het CvA, en de jazafdeling van het CvA is sponsor van het festival. Lees hier het verslag.

Ook CvA-alumni Daan Herweg, Laurens Priem en Jamie Peet doen het erg goed met hun jamsessie in Nel. De Supersessie van 12 november jl. werd lovend besproken op Jazzenzo: 'Het algehele niveau van de Super Session is hoog en de sessie staat al garant voor een fantastische avond. Maar het is altijd wachten op zulke momenten - zoals een Kris Berry - die in hun eigenheid en natuurlijke overtuigingskracht opvallen. Als dat gebeurt dan word je er fijntjes aan herinnerd dat je je tijdens de Nel Super Session onder de crème de la crème bevindt van doorgaans jonge veelbelovende én reeds gearriveerde musici.' Lees het verslag.

Tot slot is er lof voor de nieuwe cd van alumnus Reinier Baas, Mostly Improvised Instrumental Indie Music. 'Zijn nieuwe plaat betekent een stap voorwaarts. Voorlopig kan de liefhebber met numero twee wel even vooruit, want daarop valt genoeg te otntdekken.' Lees de recensie.

Derde prijs Jazz Hoeilaart voor Philip Czarnecki Quartet

Het Philip Czarnecki Quintet, met CvA-studenten en alumni won op 29 september de derde prijs van het 34e Jazz Hoeilaart. Jazz Hoeilaart kan terecht terugkijken op een rijke geschiedenis. Naast het jong toptalent en de bekende nationale en internationale groepen die op de planken van het concours stonden heeft het door de jaren heen duurzame samenwerkingen kunnen realiseren. Hierdoor staat Jazz Hoeilaart garant dat jong talent het podium krijgt dat ze verdient en dat jazz een volwaardige plaats krijgt in het cultuurlandschap.

De prijs voor de beste bassist ging naar CvA-alumnus Pat Cleaver, bassist van het Philip Czarnecki Quintet. Het Belgische jazztrio De Beren Gieren won de eerste prijs. De tweede prijs was voor het Arturri Rönkä Quartet en de uit Nederland afkomstige John Albert Group eindigde als vierde. Fulco Ottervanger, de pianist van de winnende groep, werd uitgeroepen tot de beste solist van de wedstrijd. 

Radio 6 Award voor Caro Emerald en Ruben Hein

Luisteraars van Radio 6 hebben op 4 oktober 2012 Caro Emerald uitgeroepen tot beste jazzartiest van Nederland. De zangeres nam haar prijs in de Westerunie in Amsterdam in ontvangst tijdens de uitreiking van de Radio 6 Soul & Jazz Awards en droeg de award in haar dankwoord op aan het Conservatorium van Amsterdam, waar zij studeerde.

Zanger en pianist Ruben Hein, ook afgestudeerd aan het CvA kreeg de award voor beste soulartiest. De publieksprijzen van de radiozender werden op 4 oktober voor de eerste keer uitgereikt. In zes categorieën waren in totaal 23 soul- en jazzartiesten van Nederlandse bodem genomineerd, waaronder ook CvA-band Bruut! die die avond ook speelde.

Christian Pabst met Dark Ensemble naar NEU/NOW-festival

Oud-student Christian Pabst is met het project Dark Ensemble uitgekozen om op te treden tijdens het NEU/NOW-festival. Op 13 juli 2012 speelt het ensemble in Casa Da Musica, Porto (Portugal). Christian studeerde in juni 2012 af aan de jazzafdeling van het CvA.
Dark Ensemble is een project van Blanka Pesja, die als docent verbonden is aan de popafdeling van het CvA, pianist en componist Christian Pabst en gitarist, componist en sounddesigner Gal Aner, die is aangenomen op de nieuwe master Live electronics die in 2012 van start gaat aan het CvA.
Meer informatie: www.darkensemble.net en www.neunow.com/

Kapok wint Dutch Jazz Competition

Kapok, bestaande uit oud-conservatoriumstudenten hoornist Morris Kliphuis en drummer Remco Menting en gitarist Timon Koomen, heeft de Dutch Jazz Competition 2012 gewonnen. De saxofonist en alumnus Maarten Hogenhuis won de prijs voor beste solist. De finale vond plaats op zaterdag 30 juni in Lantaren Venster tijdens North Sea Round Town in Rotterdam.
De jury, met de internationaal gelauwerde musici Sjoerd Dijkhuizen (sax) en Jan van Duikeren (trompet) naast Tim Sprangers (jazzjournalist o.a. voor de Volkskrant) in de gelederen, was unaniem in hun oordeel: 'Kapok blinkt uit in originaliteit en inventief samenspel, speelt lekker ongepolijst en spontaan. Met een overdonderend rijke, beeldende set weet Kapok een geweldige spanning op te roepen.'

 

Vladimir Nikolov orkestreert voor Oscar-genomineerde film

Vladimir Nikolov, oud-student arrangeren van het CvA, heeft als orkestrator meegewerkt aan de inmiddels veelgeprezen fim The Artist. The Artist is bekroond met onder meer een Golden Globe en is genomineerd voor tien Oscars, onder meer voor de muziek.  

Grammy voor Terri Lynne Carringtons Mosaic Project met Tineke Postma

Het album The Mosaic Project van Terri Lynne Carrington heeft zondagnacht in Los Angeles een Grammy Award gewonnen in de categorie 'Best Jazz Vocal Album'. Saxofoniste en CvA-alumna Tineke Postma speelt vier solo's op dit album. Aan het project werkten eenentwintig vrouwelijke musici mee, waaronder Esperanza Spalding, Dee Dee Bridgewater, Gretchen Parlato, Dianne Reeves en Cassandra Wilson.
Tineke Postma speelt sinds 2005 in verschillende formaties van Terri Lyne Carrington. Terri Lyne is te horen op drie cd's van Tineke (For the Rhythm, A Journey That Matters en The Traveller). Deze zomer treedt Tineke op met The Mosaic Project op de grote jazzfestivals in Europa.

Delen