Klassiek | CvA Symfonieorkest o.l.v. Karel Deseure

zondag 14 april 2024, 15:00 - 17:00 uur
Muziekgebouw aan 't IJ
Piet Heinkade 1
1019 BR Amsterdam

solisten: Ileana Termini, saxofoon; Sergueï Milstein, viool

Ana De Sousa Pereira/ Julian Tjon Sack Kie Mater & Egún (wereldpremière) 

Alexander Glazoenov Saxofoonconcert 

Nikolaj Rimski-Korsakov Sheherazade

Betoverende klankkleuren, aansprekende melodieën en een vleugje oriëntaalse kruiden: het zijn de ingrediënten die de orkestsuite Sheherazade van Nikolaj Rimski-Korsakov tot zo’n geliefd werk maken. Om aan haar executie te ontkomen vertelt Sheherazade de sultan duizend en een nacht lang verhalen. Rimski-Korsakov neemt de luisteraar via Sinbads zeereis en ontmoetingen met bijzondere figuren mee naar een wervelend feest in Bagdad.

De saxofoon was nog steeds een betrekkelijk vreemde eend in de bijt van de symfonische muziek toen Alexander Glazoenov zijn Saxofoonconcert componeerde. Hij deed dat op verzoek van de Duitse saxofonist Sigurd Rascher, al was volgens Glazoenov in een van zijn brieven het woord ‘aanval’ beter op zijn plaats, zozeer zat de musicus hem achter de vodden. Het resultaat? Een lyrisch en romantisch werk, vol verrassende wendingen. Een nieuw werk van een compositiestudent van het Conservatorium van Amsterdam completeert het programma. 

Informatie en kaarten

Delen