Klassiek | CvA Symfonieorkest o.l.v. Karel Deseure

zondag 14 april 2024, 15:00 - 17:00 uur
Muziekgebouw aan 't IJ
Piet Heinkade 1
1019 BR Amsterdam

solisten: Ileana Termini, saxofoon; Sergueï Milstein, viool
Alexander Glazoenov - Saxofoonconcert; Nikolaj Rimski-Korsakov - Sheherazade; Ana De Sousa Pereira/Julian Tjon Sack Kie - nieuw werk

Betoverende klankkleuren, aansprekende melodieën en een vleugje oriëntaalse kruiden: het zijn de ingrediënten die de orkestsuite Sheherazade van Nikolaj Rimski-Korsakov tot zo’n geliefd werk maken. Om aan haar executie te ontkomen vertelt Sheherazade de sultan duizend en een nacht lang verhalen. Rimski-Korsakov neemt de luisteraar via Sinbads zeereis en ontmoetingen met bijzondere figuren mee naar een wervelend feest in Bagdad.

De saxofoon was nog steeds een betrekkelijk vreemde eend in de bijt van de symfonische muziek toen Alexander Glazoenov zijn Saxofoonconcert componeerde. Hij deed dat op verzoek van de Duitse saxofonist Sigurd Rascher, al was volgens Glazoenov in een van zijn brieven het woord ‘aanval’ beter op zijn plaats, zozeer zat de musicus hem achter de vodden. Het resultaat? Een lyrisch en romantisch werk, vol verrassende wendingen. Een nieuw werk van een compositiestudent van het Conservatorium van Amsterdam completeert het programma. 

Informatie en kaarten

ENGLISH

On the programme is Nikolai Rimsky-Korsakov's orchestral suite Scheherazade, celebrated for its enchanting melodies and a touch of oriental allure, making it a firm favourite among orchestral enthusiasts. To escape her fate, Scheherazade regales the Sultan with tales for a thousand and one nights. Rimsky-Korsakov sweeps you away on Sinbad's seafaring odyssey, encountering extraordinary characters, culminating in a vibrant celebration in Baghdad. Taking the spotlight as soloist in this masterpiece is violinist Sergueï Milstein.

Furthermore, enjoy Alexander Glazunov's Saxophone Concerto, featuring the talented soloist Ileana Termini. The saxophone was still a novelty in symphonic circles when Glazunov composed this gem. He did so at the request of German saxophonist Sigurd Rascher, although Glazunov remarked in one of his letters that the term "assault" might be more fitting, given Rascher's relentless pursuit. The result? A lyrical and romantic composition, brimming with unexpected twists. Additionally, composition students Ana De Sousa Pereira and Julian Tjon Sack Kie will unveil a brand new composition for the programme.

 

 

Delen