Klassiek Concert

vrijdag 21 april 2017, 20:00
Muziekcentrum Frits Philips

Symfonieorkest van het Conservatorium van Amsterdam o.l.v. Etienne Siebens
Richard Wagner - Ouverture Der fliegende Holländer (Parijse versie); Claude Debussy - Prelude à l’après-midi d'un faune; La Mer

Een zee van geraffineerde orkestklanken
In de ouverture van zijn opera Der fliegende Holländer (1843), over een spookschip op zee, loodst Richard Wagner de luisteraar al door het verhaal van wanhoop, liefde, verlangen en eenzaamheid. Dezelfde zee, de storm en het onstuimige water roept Claude Debussy op in zijn meesterwerk La mer (1905). Dit stuk is een fascinerend voorbeeld van verfijnde orkestratie en de geraffineerde klankmogelijkheden van een symfonieorkest, zoals Debussy tien jaar eerder al met veel succes had verkend in zijn Prélude à l’après-midi d’un faune (1894). Hier is de aanleiding een gedicht van Mallarmé over de mythische Faun, volgens vertaler Paul Claes ‘niet zomaar een frivole bosgod, maar een masker van de dichter in zijn problematische verhouding met de werkelijkheid’. Debussy’s fascinatie met Wagners Tristan is goed hoorbaar, maar strikt als understatement binnen zijn eigen suggestieve klankwereld.

kaarten en informatie: www.muziekgebouweindhoven.nl

Delen