AEMA

AEMA is een Engelstalige voltijdopleiding met veel persoonlijke aandacht voor de individuele student. Het ontwikkelen van een eigen geluid en artiestprofiel staan centraal in het programma.

Programma
Je volgt vakken op het gebied van muziektechnologie, compositie, muziektheorie, cultuur en geschiedenis. Daarnaast leer je hoe de muziekindustrie werkt, over contracten en auteursrechten, ondernemerschap en marketing, zodat je na de opleiding op eigen benen kunt staan. Het zwaartepunt in het programma ligt bij productie. Je leert de fijne kneepjes van mixen, masteren en sounddesign en het werken met hardware, zoals analoge synthesizers. Ook leer je muziek in opdracht te maken voor bijvoorbeeld reclame, film of games. Tenslotte is er veel aandacht voor performance, zoals het integreren van hardware of muzikanten in een live-set en het op hoog niveau leren draaien als DJ.

Diversiteit en samenwerking
Diversiteit staat hoog in het vaandel bij AEMA. Studenten komen van over de hele wereld en brengen uiteenlopende muzikale achtergronden en interesses mee. Bij AEMA word je in een open klimaat gestimuleerd om andere stijlen te verkennen, samen te werken en van je peers te leren. AEMA selecteert overigens niet op stijl, maar wil studenten juist ondersteunen bij het ontwikkelen van een eigen stijl. 

Dancehoofdstad Amsterdam
Amsterdam is uitgegroeid tot een van de belangrijkste steden ter wereld op het gebied van elektronische muziek. Er is een bruisende scene, met een groot en gevarieerd aanbod van clubs, events en festivals, zoals het jaarlijkse Amsterdam Dance Event. Daarnaast is Amsterdam de thuishaven van talloze platenlabels, organisatoren, agencies en media. AEMA staat hier middenin. Tijdens de studie maak je excursies en komt er een keur aan gastsprekers voorbij om hun kennis en netwerk met je te delen. Docenten maken overigens zelf ook deel uit van deze creatieve industrie: zij combineren het lesgeven vaak met een beroepspraktijk als artiest, manager of producer. 

Conservatorium van Amsterdam
Op het Conservatorium van Amsterdam staan excellentie en creativiteit voorop. De onderwijskundige ervaring, faciliteiten en infrastructuur van het instituut zorgen voor een solide fundament onder het studieprogramma, en daar pluk jij als AEMA-student de vruchten van. Er liggen unieke kansen voor collabs met collega's van Pop, Jazz of Klassiek. Ook kun je facultatief en op ieder niveau instrumentlessen volgen. 

Associate Degree
De Associate Degree is een tweejarig internationaal erkend undergraduate-programma in de bachelor/master-structuur. De korte studieduur sluit goed aan op behoefte vanuit het werkveld en de snelheid die zo kenmerkend is voor de dance-industrie. Om toegelaten te worden moet je in het bezit zijn van een diploma VWO, HAVO, MBO/VHBO (minimaal 3-jarige cursusduur) of een getuigschrift op gelijkwaardig niveau.

AEMA Hybrid
Het is ook mogelijk het studieprogramma grotendeels online te volgen via AEMA Hybrid.

Praktische informatie

Voor deze opleiding geldt het reguliere collegegeldtarief, afhankelijk van je studieverleden en land van herkomst. Bekijk hier het overzicht van collegegeldtarieven.

  • HAVO-diploma of afgeronde MBO+ muziekopleiding (minimum)
  • aanleveren van drie zelf geproduceerde  tracks waarvan minstens 2 in het afgelopen half jaar geproduceerd
  • een uitgebreide motivatiebrief met je visie, doelstelling, context en persoonlijke ontwikkeling
     
  • optioneel: een live video van een DJ-optreden of live performance

Na een preselectie worden kandidaten uitgenodigd voor een gesprek, een muzikale test en een demonstratie van het ingezonden werk in je DAW/Laptop

 

September 2023

De opleiding duurt twee jaar.

De voertaal is Engels, (een gedegen kennis van de Engelse taal is dus vereist). Afhankelijk van de samenstelling van de groep worden er ook lessen in het Nederlands gegeven.

Lees hier meer over de taaleisen.

Dennis Waakop-Reijers muziektechnologie, building tracks, the art of remixing
Vince Watson style labs, DJ & repertoire, the art of remixing
Ferry Ridderhof sound design, style labs, creativity & identity
Hans Weekhout mix & production
Jack Pisters compositie & analyse
Sebastiaan Dutilh algemene muziektheorie
Victor Coral geschiedenis van de elektronische muziek, artiest & cultuur
Martin van den Oetelaar sound design
Rita Zapora industry & entrepeneurship
Onno van Velzen music & media
Remi Lauw Ableton advanced
Attie Bauw production

Delen